הקשר שבין רפלקסולוגיה לפסיכותרפיה
מי מאיתנו לא שמע את הביטוי נפש בריאה בגוף בריא?
בשנים האחרונות יותר ויותר בעלי מקצוע בתחום הרפואה מקשרים את רמת הסטרס (מתח) בחיינו למחלות, כאבים ותחלואים שונים. כלומר ההבנה שאם נהיה מאושרים ורגועים - הגוף שלנו יסבול פחות.
כלומר אפשר לאמר שכשיש לנו כאב כלשהו בגוף סביר להניח שהכאב הגיע כאיתות מהנפש שמשהו לא בסדר. למשל: כאבי כתפיים, שהגיעו פתאום, יכולים להעיד על עומס נפשי שמכביד על הגוף - "כל העולם על הכתפיים שלי" – לקיחת אחריות גם על דברים שהם לא באחריותינו – מביאה בסופו של דבר לכאב פיזי בכתפיים. דוגמא ללקיחת אחריות שלא שלי: סבתא שלוקחת אחריות על הנכדים שלה, כשהאחריות לנכדים היא למעשה של ההורים שלהם.
אז מה קורה כשאנחנו מתחילים להרגיש כאבים? נכון – הולכים לרופא. הרופא ממליץ על כדורים נגד כאבים, או נגד דלקת, או ממליץ על פזיותרפיה, או כל טיפול אחר שיטפל בגוף – או במילים אחרות טיפול בסמפטום (בגוף) ולא בבעיה (בנפש). בשנים האחרונות, כאמור, יותר ויותר רופאים מפנים את הפציינטים שלהם גם לטיפול ברפואה משלימה. ההבנה שהטיפול בגוף הוא חלקי ולא מספיק ויש לפנות גם לטיפול בנפש.
כרפלקסולוגית נפגשתי עם אלפי מטופלים שסבלו ממכאובים שונים. ברפלקסולוגיה המטפל מטפל בגוף דרך כפות הרגלים שהן למעשה מראה המשקפת את הגוף כולו. בעזרת עיסוי במקום מסוים בכף הרגל ניתן להשפיע על אותו איזור בגוף. הטיפול עוזר. הרבה מטופלים מדווחים על שיפור באיכות החיים בעקבות הקלה בכאבים. גם כאן – הטיפול הוא בגוף – וכל עוד מגיעים לטיפולים ברפלקסולוגיה באמת מרגישים הקלה. אבל מה קורה כשמפסיקים?
אמרנו קודם שהכאב בגוף הוא בעצם סמפטום לבעיה נפשית, ולכן סביר להניח שברגע שלא מגיעים לטיפולבגוף הכאבים ואי הנוחות יחזרו. כאן נכנסת הפסיכותרפיה. בטיפול הפסיכותרפי צוללים אל תוך הנפש בחיפוש אחר הבעיה עצמה (בניגוד לסמפטום). בעזרת שיחה אינטימית, לא שיפוטית וכנה אפשר להגיע לשורש הבעיה שגרמה בסופו של דבר לכאבים בגוף. ברגע שמגיעים לבעיה ומצליחים לפתור אותה הכאבים נעלמים. כלומר: טיפלנו בבעיה - הסמפטום נעלם.
לדוגמא: אותה סבתא שסובלת מכאבי כתפיים. ברגע שנגיע לשורש הבעיה – למה לוקחת על עצמה את האחריות על הנכדים - אולי לא סומכת על ההורים – נוכל לטפל בבעיה הזאת. נוכל, למשל, לבנות אמון חדש בין הסבתא להורים. נוריד את האחריות על הנכדים ממנה ושוב לא יהיו לה כאבי כתפיים. כלומר טיפלנו בבעיה ולא בסמפטום.
לסיכום: הרפלקסולוגיה מטפלת ועוזרת כנגד הכאבים בגוף. כל עוד מגיעים לטיפול יהיה שיפור במצב הבריאותי. אבל זה סוג של תלות בטיפול (מעבר לזה שהטיפול מהנה מאוד) כי ברגע שנפסיק סביר להניח שהכאבים יחזרו. אלא אם כן נשלב פסיכותרפיה - טיפול בעזרת שיחות והבנה לעומק את הנפש. או אז יחלפו הכאבים ולא יחזרו יותר - אין תלות בטיפול.
והעיקר שנהיה בריאים - נפש בריאה בגוף בריא!